Wat is speelpleinwerk?

Speelplein? Dat is eigenlijk heel simpel: het speelplein, dat is spelen!

Op het speelplein wordt de wereld bekeken door een kinderbril. Spelen, spelen en nog eens spelen, daar gaan we voor!
Bovendien is het vakantie, dus willen we de kinderen zoveel mogelijk de vrije keuze laten over wat zij precies willen doen.
Uiteraard doen we dit alles zonder de veiligheid uit het oog te verliezen.

Met een groep van maar liefst 80 enthousiaste jonge vrijwilligers steken wij elke zomervakantie 7 weken lang een speelpleinwerking in elkaar waar we samen met de kinderen zullen lachen, knutselen, gek doen, bouwen, schminken, zingen, verkleden, springen, dansen, klimmen, verstoppen, verven en nog zoveel meer!

Zo willen wij aan kinderen & jongeren een zomervakantie geven die ze verdienen!

Vakantie? Op het speelplein!

Afbeelding1

Ons doel: “elk kind elke dag opnieuw een ontzettend leuke vakantiedag laten beleven”.

Onze animatoren zijn opgeleid om verschillende soorten spelletjes in allerlei vormen in elkaar te steken.
Bij het uitwerken van deze spelen is er steeds aandacht voor de leeftijd en de veiligheid van de kinderen.
Met veel enthousiasme toveren zij het speelplein om tot een oase van spelen waar kinderen centraal staan. Hun lach is onze kwaliteitstoets.

 

Wat voor activiteiten doen wij zoal?

KEUZE-ACTIVITEITEN
3x per dag, verdeeld over 3 spelblokken kijken de kinderen per spelblok naar 4 toneeltjes. Elke toneeltje stelt een activiteit voor waaruit de kinderen vrij mogen kiezen en deze gedurende 1u15min, onder begeleiding van animatoren, zullen spelen. Deze spelletjes werden vooraf voorbereid door de animatoren. Dit kunnen spelletjes uit de klassieke doos zijn zoals tikkertje, trefbal, verstoppertje, 123piano, … Maar er kunnen ook hele nieuwe spelletjes gespeeld worden. Soms trekken we wel eens doorheen de straten op tocht, een stadsspel of een fantasierijk bosspel en hoe warmer het weer, hoe sneller de waterspelen zullen worden bovengehaald! Kortom, een diversiteit aan spelletjes zoals je die alleen op een speelplein vindt.
 DSC_0577
VRIJ SPEL
Tijdens het 10- uurtje, de middagpauze en het 4-uurtje is er vrij spel voorzien. De kinderen mogen dan op het terrein vrij spelen: voetballen, bouwen, in de zandbak spelen, rondhangen, insecten vangen, gek doen, dansen, tikkertje spelen, roepen, dollen, … .
Een groot deel van ons spelmateriaal kan gebruikt worden tijdens het vrij spel. De animatoren houden tijdens deze momenten toezicht op verscheidene locaties en spelen met de kinderen mee. Het is ook niet vreemd dat tijdens dit vrij spel er één of meerder gekke figuren even komen meedoen. Dit zijn animatoren die verkleed rondlopen op het speelplein en impulsen/prikkels sturen naar de kinderen om ze zo nog extra aan te zetten tot spelen!
 10382879_544046292367341_5300783084228768773_n
OPEN SPEELAANBOD
De eerste spelblok van de dag wordt ingevuld met een open speelaanbod. Dit is een spelsysteem waarbij het kind kiest om te spelen waar het zin in heeft en wanneer het er zin in heeft. Tijdens dit moment worden dan ook alle registers open getrokken. Alle verschillende zones van het speelplein (bouwdorp, beachzone, zandbank, trampoline, sportterrein, lees- en knutselhoek, …) zijn open, daarnaast lopen verscheidene animatoren verkleed rond als personage en geven op deze manier prikkels/impulsen om een bepaald spel of activiteit in gang te steken. Alles is mogelijk tijdens dit moment!
 IMG_4047
THEMA
Elke week wordt de werking in een thema gestoken. De gekste fantasiefiguren die je maar kan bedenken komen dan een week lang logeren op ons speelplein. Elke ochtend en namiddag nemen ze de kinderen mee in een nieuw avontuur.
 DSC_0018
GROOT SPEL/GROEPSSPEL
Iedere vrijdag wordt de namiddag vervangen door één groot spel/groepsspel waar iedereen aan deelneemt. Het thema van de week krijgt op dat moment een climax waarin er zich een groot probleem de kop opsteekt en de hulp van iedereen nodig is om het op te lossen.
 IMG_2744
BIJZONDERE ACTIVITEITEN EN UITSTAPPEN
Minimaal één keer per week proberen we een bijzondere activiteit of uitstap te doen. Traditioneel zijn dit zwemmen, een uitstap naar zee en onze kinderen-BaasDag ter afsluiting van de speelpleinzomer. Van deze activiteiten houden we je altijd op de hoogte via een brief, maar je kan alles ook terugvinden via deze website.
 SAM_0479